Rød jord

klodenundervand3
Køb

"Der kom en landpatrulje. De opdagede vores deling." Den sårede soldat lukker øjnene. "De havde automatvåben. Vi havde ikke en chance …"
Mit blod begynder at suse hurtigere rundt i kroppen. "Hvilken deling tilhørte du?"
"To," siger han så lavt, at jeg næsten ikke kan høre det. Men jeg ved, det var det, han sagde. Deling to. Jeg føler mig med et helt svimmel. Jariis deling.

Det er netop gået op for Jarii og Lara, at de er mere end bare venner, da Jarii opdager, at Malco og Lara har kysset - dengang de var alene i tidevandsgrotten i Atomzonen. Jariis skuffelse er så stor, at han melder sig til oprørshæren og sammen med Laras far tager af sted for at deltage i det afgørende angreb på øriget Montanien. Da Lara hører fra en hjemvendt soldat, at Jariis deling er blevet mejet ned af Tereus' hær, har hun intet valg; hun må af sted til Sydøen, men hvordan?

Rød jord er tredje bind i trilogien Kloden under vand og udkom den 12. september 2014

Serien er solgt til udgivelse i både Tyskland og Norge.


Gyldendal 2014 - Også som E-bog, hent en prøve her.


Lektørudtalelse:
Anvendelse/målgruppe/niveau
Denne science fiction-bog for børn og unge fra 12 år henvender sig til læsere, der ynder at læse dystre skildringer af Jordens fremtid. Her drejer det sig specielt om konsekvenserne af den globale opvarmning. Bogens forside viser heltindens ansigt svævende over en rødtonet krigsskueplads. Bogen er 3. bind i serien Kloden under vand og kræver ingen formidling

Beskrivelse
Den unge kvinde Lara opsøger sin elskede Jari på krigsskuepladsen, da hun frygter, at han er dræbt. Efter meget besvær lykkes det hende at komme til den stærkt bevogtede Sydø, hvor oprørshæren, der ledes af Laras far, gør klar til kamp mod Sydøens diktator. Snart er Lara dybt involveret i oprøret og bliver taget til fange adskillige gange med døden tæt inde på livet. Bogen er en værdig efterfølger til de to forrige bind, og den spændende handling er skildret med et så intenst nærvær, at man har svært ved at lægge bogen fra sig. Hovedpersonen, Lara er godt skildret både fysisk og psykologisk, og læseren kommer helt ind under huden på hende. Fremtidsscenariet virker troværdigt og tankevækkende, og kulisser og landskaber er beskrevet med eminent billedskabende sans

Sammenligning
Læseren bør også stifte bekendtskab med en anden flot fremtidstrilogi: Det døde land af Josefine Ottesen. Den beskæftiger sig også med Jordens fremtid, men er mere mørk og dyster

Samlet konklusion
Bogen danner en flot afslutning på en dansk science fiction-trilogi, der sagtens kan stå mål med de bedste udenlandske - både hvad angår originalitet, sprog og aktualitet.


Årets danske science fictionbog
Rød jord
IDA-MARIE RENDTORFF
Af Anne Mette Erbs, bibliotekar Frederiksberg Hovedbibliotek

Ida Marie Rendtorff afslutter med denne bog sin trilogi Kloden under vand, som er noget af det bedste danske science fiction, der er skrevet. Pigen Lara har i de foregående bind været udsat for lidt af hvert i den dystopiske fremtid, hvor store dele af verden nu ligger under vand og hvor de få heldige, der bor på landjorden har magten over søfolket, som bor i gamle højhuse, der er delvist oversvømmede. Lara må i dette tredje bind rejse til Sydøen, for at redde sin kæreste Jarii, fra at dø i oprøret mod overmagten. Bogen beskriver levende omgivelserne og Laras indre kamp, og bogen giver læseren noget at tænke over til slut. En fornem afslutning på en rigtig god trilogi.


Weekendavisen:
Pigen i krigen
Ida-Marie Rendtorff: Kloden under vand 3: Rød jord.
Af DAMIÁN ARGUIMBAU
Rød jord er sidste bind i Ida-Marie Rendtorffs fremtidstrilogi om pigen Lara. Verden er blevet oversvømmet, og det meste af jordkloden er dækket af vand. Lara og hendes familie bor i begyndelsen i en slags havby, der er bygget af kæmpe tømmerflåder, og de lever af at fiske og finde vraggods. På land hersker diktatoren Tereus, og han forhindrer andre i at dele de ressourcer, som findes.

Lara og hendes ven Jarii har taget kampen op mod Tereus sammen med resten af søfolket. I forrige bind var Lara kommet til at kysse en anden dreng i fuldskab.
Jarii havde dagen efter meldt sig til en oprørshær, som vil angribe diktatoren. I begyndelsen af bind tre hører Lara fra en hjemvendt, såret soldat, at Jarii måske er død. Fuld af bekymring og uvished sniger hun sig på land for om muligt at finde Jarii. Men vejen er fuld af farer, og de to hære kæmper hårdt for at få overtaget. Lara finder dog hjælp de mest uventede steder.
Selv om det er en dramatisk bog, har bogen i høj grad fokus på Laras tanker, ikke kun om Jarii, men også om at finde sin plads og en mening med sit liv. Kloden under vand er en solid trilogi, der vil fænge hos piger med hang til eventyr og store tanker.
Anmeldelse tidligere bragt den 26-09-2014 i Weekendavisen


Bookeater:
Anmeldt af Anna M.
Rød jord

Forfatter: Ida-Marie Rendtorff
Bogen kort fortalt: SPOILER: Jarii finder ud af, at Malco og Lara har kysset, og dagen efter melder han sig til oprørshæren.
Udgivelsesår: 2014
ISBN: 9788702154856
Forlag: Gyldendal
Serie: Kloden under vand
Samlet bedømmelse:8/10
Sprog:8/10
Handling:8/10
Underholdningsværdi:8/10
SPOILER! Læs kun videre, hvis du har læst Den druknede soldat og Atomzonen (de to første bøger i serien)!

Jarii har sluttet sig til oprørshæren, og han er rejst, sammen med Laras far, til Montanien for at deltage i det sidste slag. Jarii fandt nemlig ved et uheld ud af, at Malco og Lara havde kysset hinanden, og dagen efter meldte han sig til hæren.
Lara må nu blive derhjemme med sin mor og Fianti. Hun drages stadig af havet, men hun har valgt det sikre, og hendes mor er derfor ved at lære hende op, så hun kan følge i hendes fodspor. Lara er tilfreds (i hvert fald for en stund), indtil hendes mor pludselig skal behandle en ung soldat, der har deltaget i slaget. Lara finder ud af, at soldaten kom fra deling to – Jarii deling. Ingen ved, om Jarii er død eller levende, og Lara beslutter, at hun straks må finde Jarii koste, hvad det vil.
Hun allierer sig med Malco, og sammen sejler de til søs. Noget går dog galt, og Lara må derfor fortsætte alene. I Teneffas gader støder hun heldigvis på containerdrengen, Sejr, som gerne vil hjælpe hende, og sammen drager de ud for at finde Jarii.

Bogen er på 230 sider, og der skal ske meget på de 230 sider, hvilket man godt kan mærke på tempoet. Allerede på side tre stifter vi bekendtskab med den unge, sårede soldat. Derefter går det derudaf i flyvende tempo, så man skal holde tungen lige i munden.
Det undrede mig, at man i løbet af det første kapitel støder på ordene ’joine’ og ’sweetie’. To ord, som jeg bestemt ikke følte, hørte til i denne serie.
Lara var, i denne bog, dumdristig meget af tiden, og jeg var ikke enig i hende med, at hun skulle rejse ud efter Jarii. Til gengæld fanger historien, når du er ovre de første 30 sider, og så bliver du nødt til at læse videre for at få afslutningen - sådan havde jeg det i hvert fald.
Udviklingen i de tre bøger er dog dejlig at følge, og det er lige præcis grunden til, at jeg kan lide denne trilogi. Historien starter nemlig simpelt ud, men serien udvikler sig hurtigt og bliver mere end bare en historie om en pige, der dykker. Den får dybde, og dét så jeg ikke, da jeg begyndte den første bog.
Alt i alt er det et skønt bud på en original science fiction-serie fra en dansk forfatter. Serien er specielt velegnet for 12-15 årige, da sætningerne er simple og korte, og den vil kunne tilfredsstille både piger og drenge.
Senest redigeret af AnnaM. : 22-10-14 kl. 21:25

Kloden under vand Rød Jord… en fabelagtig levende fortælling, der har et smukt karaktergalleri, og en unik verden som jeg bare elsker at være i. Så jeg synes helt klart man skal tage og læse den hvis man elsker ungdoms fantasy/dystopi, for det her er et af de bedste danske bud i genren. Karin Hald Blogspot

 

Ida-Marie Rendtorff E-mail: ida-marierendtorff@hotmail.com Telefon: 22397456