Atomzonen

Atomzonen
Køb
Jeg kender allerede svaret. Jeg kan se det i Malcos øjne.
"De har taget hende." Han ser ned i betonen. "Fianti."
Jeg gisper efter vejret.

Lara og Jarii kommer hjem til Husene med Laras far. Lara tror, at det bliver begyndelsen på et nyt liv, hvor hun er ude af dykkerbossens klør, og hvor hendes familie igen er samlet. Men så opdager hun, at hendes søster Fianti er blevet bortført af pirater.

Sammen med Jarii og barndomsvennen Malco rejser Lara af sted for at prøve at finde piraterne. Ifølge et rygte holder de til i Atomzonen, hvor den radioaktive stråling er så stor, at intet levende kan eksistere ...

ATOMZONEN er andet bind i den dystopiske trilogi Kloden under vand. Bind 1 hedder DEN DRUKNEDE SOLDAT.

Serien er solgt til udgivelse i både Norge og Tyskland.

Udkom den 17. maj 2013

Gyldendal 2013


Lektørudtalelse

Anvendelse/målgruppe/niveau
Anden del af science-fiction trilogien Kloden under vand for især piger fra 12 år. Den flotte havblå forside med undervands- og undergangsstemning sender de rette "tag-mig" signaler.

Beskrivelse
Jeg havde ikke læst første del, men faldt hurtigt i hak i handlingen, selv om det nok er bedst at tage den fra en ende af. Heltinden Lara kommer hjem med sin far, som alle troede var død, men hjemme er blevet noget andet end hun regnede med, for søsteren Fianti er bortført af pirater, og morens kæreste ligger i farens side af sengen. Derfra tager handlingen fart. Lara og vennerne Jarii og Malco sejler ud for at befri Fianti, men det går ikke helt som planlagt, og læseren må bide negle, mens de er udsat for uvejr, en knækket mast, ophold på øde øer, togter ned i oversvømmede byer og endelig: mødet med de skruppelløse pirater, som viser sig at have særlige planer med Fianti. Der er fart over feltet i en veltilrettelagt handling og troværdige og sympatiske figurer at binde den op på, og det romantiske får også sin plads i et lille trekantsdrama. Bogen er flydende at læse med et godt sprog, og jeg siger især "thumbs up" for de fantasifulde navne: Tudsen, Istne og Kaisar for bare at tage nogle.

Sammenligning
Bogen er lidt lettere at læse end Josefine Ottesens trilogi Det døde land, men ligger op af den i tema og stemning.

Samlet konklusion
Dystopier strømmer på hylderne for tiden og har også mange læsere, og denne er velskrevet, spændende og et godt bud på genren. Jeg er i hvert fald spændt på tredje del

Lektør: Elisabeth Bennetsen


"Den druknede soldat" (2012) var første bind i den dystopiske trilogi, "Kloden under vand", der skrives af den mere end ferme forfatter Ida-Marie Rendtorff. Det meste af Jorden er oversvømmet. Kun højtliggende landområder stikker op af havet som øer. Vi er i øriget Montanien, hvor Bjergfolket hersker, og med pigtråd, høje mure og skarpladte våben holder de Søfolket ude.

Lara og hendes ven Jarii bor på en kunstig flydeø. De er blandt de ældste i en flok dykkerbørn, som under slavelignende forhold arbejder for dykkerbossen 'Tudsen'. Han sender børnene ned i de oversvømmede byer efter ting, som kan sælges på markedet i bjergfolkets skarpt bevogtede hovedstad Tenaffa.

Lara og Jarii støder på den druknede soldat under et dykkertogt. I hans taske finder de en logbog med oplysninger, der kan blive altafgørende for Søfolket – og ikke mindst for Laras familie.

I "Atomzonen" kommer Lara og Jarii hjem til Husene med Laras far. Det er helt mirakuløst, at de i det hele taget finder ham i live i fængslet. Lara tror, at det bliver begyndelsen på et nyt liv, nu hvor hun er ude af dykkerbossens klør, og nu hvor hendes familie igen er samlet. Men så opdager hun, at hendes søster Fianti er blevet bortført af pirater, så nu hun må af sted igen. Sammen med Jarii og barndomsvennen Malco rejser Lara af sted for at prøve at finde piraterne og Fianti. Ifølge et vedholdende rygte holder de til i Atomzonen, hvor den radioaktive stråling er så stor, at intet levende længere kan eksistere ...

Skal man tolke romanerne "Den druknede soldat" og "Atomzonen", må det være uendelig svært at være barn/ung i dag – i hvert fald for nogen. Det er jævnt hen ufatteligt, hvad Lara må igennem for at komme ud på den anden side til et bedre liv i et bedre og mere retfærdigt samfund. Det er med livet som indsats, det koster blod, sved og tårer – og mere kommer med garanti til i tredje og afsluttende bind.

Ida-Marie Rendtorff har et skarpt blik på, hvad det vil sige at være barn/ung i en vanskelig verden. Det havde hun også i "Dalia Dragehvisker", hvor hun får gjort Dalia Dragehvisker til en næsten universel skikkelse, der kæmper for sin integritet og for at få et godt og anstændigt liv.

"Atomzonen" får selvfølgelig også en til – helt konkret – at tænke på katastrofen i byen Savar i Bangladesh, hvor en ni-etagers bygning styrtede sammen, mens flere tusinde (børne)arbejdere befandt sig i bygningen. Også tsunamien i Japan, der skyllede ind over atomkraftværket Fukushima efter det store jordskælv, dukker uvilkårligt op i ens tankeunivers, mens man læser.

Det er udpræget godt at læse Ida-Marie Rendtorffs historier, hun har altid noget vigtigt på hjerte, hun skriver i et dejligt sprog, og man fornemmer tydeligt, at det, hun skriver, betyder noget for hende. Der er noget på spil, og det er altid godt at læse, for det gør indtryk uanset om man er 12-13 år eller over 70.
Bent Rasmussen, redaktør af "SKOLEBIBLIOTEKET"
Juni 2013.


Med en flot havblå forside, og emneord som "oversvømmelser", "radioaktivitet" og "pirater", ja, så er anden del af Ida-Marie Rendtorff´s dystopi-trilogi "Kloden under Vand" allerede godt på vej ned fra bibliotekernes hylder.

For selv om dystopi-genren har fået god vind i sejlene de sidste par år, står "Kloden under Vand" frem fra strømmen af tilbud på afgørende punkter: Den er velskrevet, den er spændende og hovedpersonerne er engagerende... Man tror på den veltilrettelagte hæsblæsende handling og de sympatiske figurers interaktion med skruppelløse udbyttere, som holder læseren – typisk piger fra 12-års alderen - på det yderste af stolen med neglene bidt helt ned til neglebåndene...

Hovedpersonen og historiens fortæller, 14-årige Lara, har fundet sin far, som af alle har været afskrevet som værende død, og Lara er lykkelig... Men virkeligheden passer slet ikke til Laras spinkle drøm om et lykkeligt familieliv i dystopiens kølvand: Moren har en ny kæreste, så farens plads i ægtesengen er optaget – og pirater har bortført Laras lillesøster, Fianti... Og ifølge rygterne holder piraterne til i Atomzonen, hvor den radioaktive stråling er så stor, at intet levende kan eksistere - men hun MÅ reddes ...!
Så endnu engang må Lara, sammen med vennerne Jarii og Malco, sejle ud i den oversvømmede Verden for at tage et opgør med skruppelløse udbyttere af børn i denne fremtidsfantasi fra den globale opvarmnings skyggeside...
Og så går det ellers over stok og sten, med dramatiske hændelser som gang på gang kuldsejler Laras planer for at få reddet Fianti : Storm, øde øer, knækket mast og farefulde dykkerture ned til oversvømmede byer er blot nogle af ingredienserne i den flydende fortalte historie, og lidt romantik kan der såmænd også blive plads til midt i al dramaet...

Ida-Marie Rendtorff holder uden besvær stilen fra seriens første bind – og jeg har personligt ikke læst så velskrevet en science-fiction roman for unge i adskillige år – ikke siden Josefine Ottesens "Det døde Land", som absolut kan sammenlignes med denne serie...

Og så venter vi spændte på seriens 3. del...!
Anbefalet og anmeldt af bibliotekar Jytta Eriksen


Lara og Jarii kommer hjem til Husene med Laras far. Lara tror, at det bliver begyndelsen på et nyt liv, hvor hun er ude af dykkerbossens klør, og hvor hendes familie igen er samlet. Men så opdager hun, at hendes søster Fianti er blevet bortført af pirater. Sammen med Jarii og barndomsvennen Malco rejser Lara af sted for at prøve at finde piraterne. Ifølge et rygte holder de til i Atomzonen, hvor den radioaktive stråling er så stor, at intet levende kan eksistere...

Det her er så absolut den bedste danske dystopiske bog, jeg har læst til dato. Og jeg har faktisk kun rosende ord at sige om bogen. Den er både spændende, original, forfriskende, interessant og ikke mindst også rigtig, rigtig god. Ida-Marie Rendtorff tryller sprog, plot, karakterer, handling og spænding, smukt sammen som om hun spinder et guldtæppe. Alle trådene sidder perfekt. Alt er harmonisk og helheden er smuk.

I forhold til den første bog, så synes jeg Lara virker lidt ældre og der er lidt mere kærlighed og teenagehumor med. Hvilket jeg elsker at der er. Den oversvømmede verden er på en gang, både fascinerende men også vildt skræmmende. Jeg er så utrolig spændt på hvor historien vil bevæge sig hen herfra, og jeg har ret svært ved at vente på den næste. Men hvad kan jeg gøre?

Selvom bogen er skrevet til unge, så er jeg ikke et øjeblik i tvivl om at mange voksne også vil finde den interessant.

Jeg er vild med Lara, hun er en survivor, samtidig med at man ikke er i tvivl om at hun vil gøre alt for sin familie. Hun er modig og sej, og samtidig sidder der et rigtigt godt hoved på hende. Men jeg er faktisk kommet lidt i vildrede om jeg bedst kan lide Jarii eller Malco. Der er bare et eller andet over Malco. På den anden side vil Jarii skære sin arme af for Laras skyld. Men jeg får også indtrykket af, at Malco vil gøre det samme.

Atomzonen er faktisk endnu bedre end den første bog, og det er ikke særlig tit jeg synes det sker. Så det er bare skønt når man bliver overrasket på den måde. Jeg synes bogen har noget magisk eventyragtigt over sig, samtidig med at den jo foregår i en fremtidsverden og derfor på ingen måde er gammeldags. Det bliver også fortalt i et helt almindeligt sprog. Den stil kan jeg rigtig godt lide. Suk hvem der bare var halv så dygtig som Ida-Marie Rendtorff.

Det er så skønt at læse en dansk bog, der kan leve op til den høje udenlandske standart inden for YA litteratur. Jeg håber Gyldendal overvejer at sælge den til udlandet.
Karin Hald, Skrivepulten


2'eren kan sommetider væren en dårlig efterfølger til etteren, som bare var fantastisk, eller den kan sommetider vise sig at være bedre end den halvdårlige etter. Eller også så er 2'eren –som i dette tilfælde– næsten lige så god som den første bog (eller endda bedre).

Atomzonen starter i præcist samme sted som etteren sluttede. Ikke en uge efter. Ikke en dag efter. Men på dagen. Og man bliver sat ind i bogen med det samme. Hvis man ikke kan huske hvad der skete i etterne. Synd.
Det er dejligt at hele etteren ikke bliver gentaget igen.

Lara, hovedpersonen, har allerede været ude for en hel del, og i Atomzonen kommer hun ud for endnu flere. De er måske endda værre. Da hun kommer hjem med sin forandrede far, er hendes lillesøster væk. Kidnappet. Alt det Lara havde ventet på og glædet sig til styrter sammen i grus. Forestillingen om at hende og hendes familie skulle være en lille kernefamilie smuldrer i takt med at hendes mor forandrer sig. Hendes far forandrer sig. Hendes søster kidnappet- måske er hun ikke engang i live.

Sammen med et par andre vil hun prøve at gøre det umulige. Redde søsteren i atomzonen, hvor der intet liv er. Hvor intet kan leve.

Det her er en virkelig velskreven bog, som jeg bare slugte med det samme! På nogle punkter var den virkelig bedre end 1'eren. Den fangede mig i hvert fald mere, selvom jeg er ked af at indrømme det. Jeg holder også meget af etteren.
Sproget er godt. Stærkt. Der er stof til eftertanke i den her bog, og jeg elsker hvordan Ida-Marie beskriver hvordan alt er forandret.

Jeg venter spændt på bog nr. 3 som virkelig ligger op til noget stort!

Læs den!

Samlet bedømmelse:9/10
Sprog:9/10
Handling:9/10
Underholdningsværdi:8/10
Emsen, Boris Boggnasker


I andet bind af trilogien Kloden under vand bevæger 14-årige Lara sig ind på ukendt land, for at redde sin lillesøster Fianti.

Netop som Lara troede, at alt var gået i orden, og hendes familie var samlet igen, sker det, som ikke må ske: Laras lillesøster Fianti bliver bortført af pirater! De holder efter sigende til i Atomzonen; et område, som ingen tør sejle til, fordi det er så forurenet af radioaktiv stråling at intet kan leve. Lara trodser dog alle advarsler og sammen med den lidt ældre dreng Malco og vennen Jarii sejler de mod piraternes tilholdssted for at finde hendes søster.

Ida-Marie Rendtorff skriver i meget korte sætninger, der passer rigtig godt til Laras personlighed, og man kommer virkelig ind under huden på hende. Det gør den let at læse, men den er bestemt ikke letlæselig, og handlingen er ret så barsk.

Den druknede soldat var en virkelig vellykket historie, og fortsættelsen er ligeså spændende - men meget anderledes. Hele aspektet med, at jorden er oversvømmet er ikke så fremtrædende i Atomzonen, og det hele drejer sig pludselig om de pirater, der kidnapper de unge piger fra Husene. Der kunne godt være lidt flere tråde til handlingen i etteren, men Lara er virkelig sej og har masser af ben i næsen, så det er stadig interessant at følge hendes hårde strabadser.
Troldspejlet


Denne spændende science fiction bog, der foregår på den oversvømmede jordklode, begynder hvor første bind sluttede.

Lara og hendes ven Jarii har sammen reddet Laras far ud af fængslet på Sydøen og glæder sig til at få ham med hjem til familien på toppen af blok tretten.

Men straks de ankommer, fornemmer de, at intet er, som da de tog af sted. Piraterne har igen været på besøg og bortført flere piger – heriblandt Laras lillesøster Fianta.

Lara og Jarii synes ikke, at de voksne gør noget for at redde pigerne, så de finder sammen med Malco, der selv tidligere har mistet sin søster til piraterne og er fuld af hævntørst. Malco har egen båd og de tre stikker af i ly af mørket på redningsaktion.

Snart bliver de fire, for Felur – Fiantas ven, dukker inden længe op på båden som blind passager.

Turen under bådens røde sejl bliver både brutal og farefuld – følg med i deres kamp mod tiden, atomforurening, ulve og pirater.

Der kommer heldigvis en bog mere i trilogien om Lara og Jarii.
Det er lidt uhyggeligt at forstille sig jorden helt oversvømmet og forurenet efter atomudslip.

Anmelder har givet bedømmelsen:

Herre godt!
Palles gavebod


Pirater og atomkraftværk
Ida-Marie Rendtorff: Kloden under vand 2: Atomzonen.
Af DAMIÁN ARGUIMBAU
Katastrofe. Lara kæmper mod ulve og pirater i en verden fuld af hav.

Jorden er druknet, og Lara bor i en sammenflikket blok flydende huse midt ude i verdenshavet. Hun lever af at dykke efter de rester, man kan fiske ud af de nu oversvømmede storbyer.

I første bind lykkedes det Lara og hendes ven, Jarii, at flygte fra den arbejdslejr, som hendes stedfar havde sat hende i. Sammen lykkes det dem at befri Laras far fra et fængsel på det eneste fastland, de kender. I andet bind af serien kommer de tilbage til Laras hjem, men her går det galt igen. Stedfaren bliver myrdet, og Laras lillesøster Fianti bliver bortført af de pirater, der vistnok holder til ved atomzonen: Den ø, hvor der ligger et oversvømmet atomanlæg, og som man derfor ikke må nærme sig, hvis man vil undgå at få kræft.

Lara er en modig pige, så hun tøver ikke. Sammen med Jarii og den lidt ældre Malco, der også vil hævne sig på piraterne, sejler hun af sted mod atomzonen for at befri sin søster fra piraterne. De når også frem, men ikke uden en hel del problemer og ofre. Men nemt er det ikke: Hvordan skal tre børn dog klare et helt hold pirater? Og er atomzonen virkelig så farlig, som folk siger? Hvorfor er ulvene på øen så ikke vanskabte? Selv om hun er beslutsom i krisesituationer, vakler Lara noget, når det gælder forholdet til de to drenge, Malco og Jarii. Hun kan lide dem begge, selv om de er vældig forskellige.

Kloden under vand er en trilogi. Man kan ikke læse de enkelte bind hver for sig. Det er ligesom en føljeton, det vil sige kortere afsnit. Mange kendte romaner, som for eksempel De tre musketerer, udkom i føljetoner. På samme måde med Mette Finderups historie Livsfangen, som man kan finde her i Faktisk for tiden.
Føljetoner udkommer bare hyppigere, så man ikke helt glemmer handlingen mellem kapitlerne. Men i trilogier ( eller længere serier, som Harry Potter) skal man vente rigtig længe på fortsættelsen. Det er lidt ærgerligt.
Kloden under vand har en nervepirrende handling, og selv om slutningen på bind to er fin, så er der ingen tvivl om, at forfatteren har lagt mange tråde op, der skal samles sammen i det næste og sidste bind. Vi må håbe, at det ikke varer for længe!
Anmeldelse tidligere bragt den 31-05-2013 i Weekendavisen

© Damián Arguimbau

Boganmeldelse: Atomzonen (Kloden under vand 2) af Ida-Marie Rendtorff


Der er spoilers i denne anmeldelse, om hvad der tidligere er sket.

Resume
Lara vender hjem med sin far og med forestillingen om, at alting vil blive som dengang, hun var lille. En stor lykkelig familie. Sin mor, sin far, sin søster Fianti og sig selv alle samlede. Men da hun kommer hjem til Husene, har piraterne været der. Dem der kidnapper piger, som man aldrig ser igen. De har taget Fianti, Laras lillesøster.
Lara, Jarii og barndomsvennen Malco tager derfor ud til Atomzonen også kaldet Zonen for at redde hende og de andre uskyldige piger. Men Zonen er et sted ingen slipper fra i levende live og hvad så, når en blind passager er med i båden? Kommer de frem i tide når Fianti har astma og medicinen snart slipper op?

Anmeldelse
Vi er nu nået til anden del af Kloden under vand - triologien. Lige fra første side er man inde i bogens univers igen. Historien starter, hvor den sidste sluttede. Det er rart, at man ikke skal igennem en præsentation af, hvad der er sket tidligere. Historien starter bare.
Atomzonen er ligesom første del skrevet i et godt sprog. Der er rigtig gode beskrivelser, så gode at man virkelig kan se det hele for sit indre blik. Nærmest som om man selv er der. Selv deres ansigter kan man forestille sig.
Bogen bringer rigtig mange følelser frem, tårer, tragedie, mod, håb, chok, frygt, overraskelse, jalousi og mange flere.
Jeg har før sagt at Kloden under vand, minder mig lidt om The Hunger Games og det synes jeg stadig, at den gør.
Den minder om The Hunger Games på den måde, at der i begge bøger er to drenge som hovedpersonen skal vælge i mellem. I begge bøger synes jeg, at man tænker meget over hvem mon pigen ender med. Man holder måske også med en bestemt af de to fyre, som pigen skal vælge imellem.
Atomzonen er en rigtig god fortsætter. Jeg synes dog, at sejlturen var lidt langtrukken at læse men også, at det er rigtig spændende, at høre hvordan de skaffer mad og andre ting, som sker imens.

Konklusion
Igen synes jeg at Ida-Marie Rendtorff, har skrevet en rigtig god bog. Der er nogen gode beskrivelser og et rigtig godt sprog. Det fungerer rigtig godt at man hører at Lara tænker tilbage på ting, der skete i første del. Så får man det lige genopfrisket.
På trods af sejlturen virker lidt lang er bogen rigtig spændende. Jeg sad tilsidst og ville slet ikke lægge bogen fra mig, selvom det tog lidt tid, er det ventetiden værd, da den bliver virkelig spændende.
Atomzonen er en rigtig god fortsætter, som jeg giver 6 stjerner ud af 6 ligesom med etteren.
Nu glæder jeg mig bare meget til den sidste og tredje bog skal udkomme!

Hvis du ikke er begyndt på triologien om Lara, der bor i en oversvømmet by i fremtiden, kan jeg anbefale dig den, hvis du for eksempel elsker the Hunger Game triologien, godt kan lide science fiction eller en masse spænding!
af Helene Lauritzen, Gyldendals bøger for unge


Apokalyptisk – din guide til apokalyptisk fiktion

I andet bind af Kloden under vand-trilogien – der udkom i slutningen af maj – udbygger forfatteren det univers historien foregår i. Og hun gør det ganske godt!
Lokationen Atomzonen blev allerede omtalt i første bind, Den druknede soldat som et sted hvor det næsten verdensomspændende oceans overflade brydes af et ruineret atomkraftværk. Vandene omkring værket er utroligt giftige og strålingen fra reaktorkernen gør de lokale fisk til misfostre. Atomzonen er en slags hvid plet på det blå verdenskort, og langt det meste af historien i bind 2 udspiller sig dybt inde i zonen.

Atomzonen starter i det øjeblik det foregående bind slutter. Der er ingen downtime og det er egentlig ganske befriende. Der lægges også op til at tredje og sidste bind, kommer til at fortsætte direkte i forlængelse af de andre. I selve handlingen er der heller ikke tid til at holde pauser. De manglende pusterum højner spændingen markant, noget jeg allerede roste i min kritik af Den druknede soldat.

Hovedpersonen Lara har klaret sig gennem nogle grumme strabadser, men løber ind i nogle endnu værre af slagsen få sider inde i Atomzonen. Hendes elskede lillesøster er blevet kidnappet af pirater, og sammen med et par andre sætter hun sig for at redde søsteren – og de andre piger som skurkene er slæbt af med.
Ida-Marie Rendtorff lader sig inspirere af samtiden – som langt de fleste forfattere af apokalyptisk litteratur gør. Hun nævner både somaliske pirater, jordskælvet og tsunamien der ødelagde Fukushima-værket, og den katastrofale oversvømmelse af New Orleans under orkanen Catrina i 2005. Jeg sporer også en kritik af visse kulturelle skikke man normalt forbinder med udøvere af meget traditionsbundne religionstyper, men det ville spoile bogen at gå i detaljer. Jeg kan sige så meget, at der ikke bliver lagt fingre imellem i beskrivelsen af nød, elendighed og menneskelig dårskab, og det er skønt i sig selv, fordi det er en ungdomsbog der er tale om! Af Schjönning

Atomzonen er ret så velskreven, et ordentligt stykke længere end etteren, og efterlader læseren med en dragende cliffhanger. De klicheer der gjorde Den druknede soldat en kende træg for en apokalyptisk afficionado suppleres her med nogle farverige beskrivelser og en tiltrængt udbygning af bøgernes univers. Man kommer ind under huden på den forpinte hovedperson og hendes venner – og til dels også hendes fjender, der hører til de mere dæmoniske af slagsen.
Der lægges op til en form for tredobbelt showdown i bind tre, som jeg ser ret meget frem til. Nu er der bare tilbage at vente ...