Tordenpulveret

Tordenpulveret

Tia har en særlig evne. Hun kan efterligne stemmer. Hun har også en bedste ven, Halvar, som drager af sted på en ekspedition til Dødebjerget sammen med sin far, videnskabsmanden Mester Manlo. De skal afprøve Mester Manlos seneste opfindelse, Tordenpulveret. På vejen bliver ekspeditionen angrebet. Slangemanden Tarelf står bag.

Tia knyttede næverne ... Ingen ville gøre noget, og Halvar ville havne i Slangegraven. Han ville dø en pinefuld død, mens Attras borgere stod og jublede på kanten af hullet. Tia vidste ikke meget om Slangegraven. De voksne talte altid dæmpet, når samtalen faldt på den. Men én ting vidste hun, det betød død.

Tia beslutter sig for at drage af sted mod Tarelfborgen. Hun vil finde Halvar, død eller levende. Nu får hun for alvor brug for sin evne.


Gyldendal 2007

Hvor er det bare fedt, at der udgives så mange gode fantasy-børnebøger i øjeblikket! Og hvor er jeg bare glad for at være en af de første, der får lov til at læse sådan en fantastisk bog!

Bogen handler om Tia, der har en særlig evne; hun kan efterligne stemmer. Og sammen med sin bedste ven, Halvor, og sin far, der er videnskabsmand, drager hun af sted på en ekspedition til Dødebjerget. Her afprøves Tias fars opfindelse: Tordenpulveret.

"Tordenpulveret" er forfatteren Ida-Marie Rendtorffs debut som eneforfatter, men lad jer endelig ikke snyde af det, for hun vandt intet mindre end Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris i 2005. Så det var med store forventninger, at jeg gik i gang med at læse bogen.

Alle mine forventninger til en god fantasy-fortælling blev indfriet, og jeg blev fanget godt ind i bogens spændende univers. Forsideillustrationen fik mig med det samme sporet ind på genren, og det er der nok også mange skolebørn fra omkring de ti år, der vil blive. For der fortælles i et godt og levende sprog med mange mundrette replikker. Der er fart og spænding på, og det er fint, at navne og steder i bogen alle er fantasinavne, som ikke kan forbindes med noget kendt historisk sted eller nogen bestemt historisk tid. Sådan skal en god fantasy-fortælling bare være!

Det er en monsterspændende fortælling om liv, død, venskab og kærlighed, der bestemt ikke kan roses og omtales nok. Kom nu med en fortsættelse! For vi er mange, der elsker serier!

Anmeldt af: Heidi Friborg Christophersen, Folkeskolen


I et middelalderligt univers er en ny opfindelse, krudt, blevet afgørende. En oprørsbevægelse bortfører krudtets opfinder og hans søn for at få dem til at lave krudt til dem - og ikke til Regeringen. Sønnens kæreste rider afsted og samler hjælp for at prøve at befri dem.

Universet kunne være nordisk, der kæmpes i sneen mod ulve, men oprørerne bruger slangegift som våben.

Forfatteren, Ida-Marie Rendtorff, har mest skrevet bøger i realistiske genrer, men Tordenpulveret har nogle få fantastiske elementer - der er stemning og spænding bogen igennem.

Anmeldt i Troldspejlet 26 02 2007


Spændende fantasy - især for piger.
Anmeldt af Eileen Johnsen, Fortællingen.dk

Tia har en særlig evne til at efterligne stemmer og kropssprog. Denne evne får hun brug for, da hun drager ud på en farlig opgave: at redde sin bedste ven, Halvar.
Halvars far, Mester Manlo, har opfundet et tordenpulver, som skal bruges til at sprænge en vej igennem Dødebjerget. Under en mission til bjerget bliver Mester Manlo, hårdt såret, bragt tilbage til Kongens slot, mens Halvar bliver taget til fange af tyrannen Tarelf.

Tarelf kaldes også for slangemanden, fordi hans øjne er gule, og han i øvrigt har en slanges værste egenskaber. Han har en egen interesse i at få fat i tordenpulveret – det skal bruges til at han kan få magt over hele landet.

Alt dette ved Tia ikke noget om. Hun tænker alene på at redde Halvar, som hun er forelsket i. Undervejs møder hun Bjørka, en vansiret pige med hjertet på det rette sted. De to piger knytter venskab og drager sammen ud på den farlige færd.

Tordenpulveret er Ida-Marie Rendtorffs første fantasyroman, og det er en åndeløst spændende bog. Læseren bliver holdt i et jerngreb hele tiden – man må og skal læse videre, for at se hvad der nu hænder.

Bogens stærkeste side er det varierede persongalleri. Man tror på personerne, det de gør og det de står for. Særlig forholdet mellem Tia og Halvar er hjertegribende beskrevet.

Selvom Tia bare er en tøs, så viser hendes handlinger, at hun gør lige hvad hun kan og lidt mere. Hvilket bringer hende i fedtefadet flere gange, men hun er en autentisk pige, og dermed en heltinde man tror på. Bjørka er tegnet på samme måde – hun har bare andre forudsætninger.

Tarelf er sådan én vi elsker at hade – han er fascinerende og ond på samme tid, men også meget forudsigelig. Der er et meget stort persongalleri, men ingen kunne undværes.

Tia knyttede næverne ... Ingen ville gøre noget, og Halvar ville havne i Slangegraven. Han ville dø en pinefuld død, mens Attras borgere stod og jublede på kanten af hullet. Tia vidste ikke meget om Slangegraven. De voksne talte altid dæmpet, når samtalen faldt på den. Men én ting vidste hun, det betød død.

Jeg har læst bogen højt for 10 årige børn, og de er helt vilde med den. Den ville være for svær at læse selv, fordi der sker så mange grusomme ting. Men som højtlæsning har bogen været kilde til mange lange dialoger om verdens ondskab, heltinders dispositioner, som ikke altid er heldige, og ikke mindst om at "gøre det rigtige". Der var mange spørgsmål i denne bog.

Sidst vil jeg knytte en højest personlig kommentar – mest til genren som sådan: Jeg er glad for, at der endelig kommer en fantasybog, som IKKE er en del af en serie. Ida-Marie Rendtorff har efterfølgende skrevet serien om Dahlia Dragehvisker, som også var læseværdig. Men er det nødvendigt at tirre læseren i op til flere år, førend man får slutningen på en serie? Tordenpulveret kunne bære igennem på ca. 300 sider.


Lektørudtalelse
Anvendelsesmuligheder/målgruppe/niveau

Spændende dansk fantasyroman for måske mest piger - men drenge kan nu også være med - fra 11 års alderen. Den har det hele; venskab, drama, uhygge og lidt spirende kærlighed. Jeg kunne også finde på at anbefale den til oplæsning
Beskrivelse
En bog med alle fantasygenrens klassiske virkemidler, men fortalt spændende med masser af cliffhangere og troværdige personer og simpelthen en god historie i et godt, flydende sprog. Tia er en pige med den evne, at hun kan efterligne stemmer. Den evne bruger hun, da hun klæder sig ud som det sendebud, der ellers kan sende hendes allerbedste ven Halvar i døden. Hun kommer på en meget farlig rejse, hvor hun både finder gode allierede og onde fjender, inden hun selv havner i fangenskab sammen med Halvar hos den ondskabsfulde hersker Tarelf. Tarelf med ormegården! Som det skal i genren, ender det hele godt og retfærdigt, og venskab er vist heldigvis ikke det eneste Halvar tænker på. Forfatteren kendes fra bl.a. Langt ude (05/21). Den lidt tegneserieagtige forside dækker bogens indhold udmærket
Sammenligning
Læsere, der kan lide Lene Kaaberbøl og Josefine Ottesen, vil også kunne lide denne bog
Samlet konklusion
Én aften, så havde jeg slugt bogen, og faktisk var den indimellem så spændende, at jeg næsten ikke kunne holde det ud. Måske fordi der både sker en masse dramatiske og uhyggelige ting, men også fordi man som læser kommer til at kende pigen Tia og tro på hende. Fantasybøger ligner selvfølgelig tit hinanden, men når de er så gode som denne, kan vi sagtens læse en til

Lektør: Elisabeth Bennetsen

Ida-Marie Rendtorff E-mail: ida-marierendtorff@hotmail.com Telefon: 22397456