Himlen over i morgen

Himlen over i morgen

Da Gaias mor forsvinder på vej til en tv-debat om fremtidens muligheder for at kontrollere klimaforandringerne, tager politiet det helt roligt - hun skal nok komme hjem om et par dage. Men Gaia er ikke overbevist. Morens forskning har altid delt vandene, og det kan sagtens tænkes, at nogen ønsker at holde ud af mediernes søgelys lige op til valgkampen. Politiet lytter ikke, så Gaia træffer sin beslutning: Hvis ingen andre vil finde hende, må Gaia selv gøre det.

Snart går jagten ind, men undervejs kommer Gaia i tvivl. Er hun på jagt efter morens kidnappere - eller er de på jagt efter hende?

Gyldendal 2021 - også som E-Bog, hent en prøve her og som lydbog, hør en prøve her


Lektørudtalelse:

Kort om indholdet

Kan der være en sammenhæng mellem Gaias mors forsvinden og hendes opfindelse af de såkaldte bug clouds? Spændingsroman for unge fra ca. 14 år om klima, flygtninge og kærlighed

Beskrivelse

Vi er i en nær fremtid og 17-årige Gaias mor er den førende bug cloud ekspert i Forenede Norden. På vej til en TV-debat forsvinder hun sporløst, og Gaias forsøg på at få politiet til at lede efter hende er forgæves, så Gaia og hendes venner tager kampen op alene. Kan Gaias mors arbejde med bug clouds have noget med hendes forsvinden at gøre? Bogens åbne slutning lægger op til en fortsættelse. Forfatter Ida-Marie Rendtorff har før skrevet om klimaforandringer, fx i serien "Kloden under vand"

Vurdering

Dette er en spændende fremtidsroman om klimaændringer, global opvarmning og om konsekvenserne af menneskets leg med naturen. Gaias mor har opfundet en slags robotinsekter, som skaber et godt klima. Desværre har opfindelsen smadret klimaet andre steder i verden, med massive mængder klimaflygtninge til følge. Bogen giver sin læser en god forståelse af de alvorlige konsekvenser ved global opvarmning. På trods af det alvorlige emne, bliver der også plads til kærlighed og venskab

Andre bøger om samme emne/genre

Bogen kan sammenlignes med andre klimaromaner for unge, her kan fx nævnes Vandets vogter . Også danske Astrid Heise-Fjeldgren har skrevet om klimaforandringer i science fiction serien "Terra nova", hvor 1. del hedder Den som tøver

Til bibliotekaren

Bør anskaffes bredt, både til bibliotekernes ungdomshylder og skolernes PLC

Materialet er vurderet af: Merete Trap


Fra Nordjyske 19/1 2021

FOR UNGE VOKSNE OG MANGE ANDRE

Roman

Studieværten talte om det forestående valg: ’Der er særligt ét spørgsmål, som optager vælgerne. Gør vi nok for klimaet? Eller rettere … Gør vi det rigtige?’ spurgte hun. ’Vi skulle have haft den kendte klimaforsker, Jenny Berg, i studiet sammen med klimaminister Jes Krog Hansen og ordfører for Futurumpartiet, Maren Madsen. Men Jenny blev forhindret i sidste øjeblik …’ Citatet er fra ’Himlen over i morgen’ af Ida-Marie Rendtorff.

Ida-Marie Rendtorff har skrevet flere bøger, der er i genren young adult. De unge voksne. Men det er blot en genrebetegnelse, der bør være vejledende. Bøger, der har unge som hovedpersoner, kan altså med fordel læses af såvel unge voksne som ’voksne-voksne.’

Særligt godt er det, når sproget er godt og gribende, handlingen relevant for alle mennesker, og når der er et godt ”drive” i fortællingen. ’Himlen over i morgen’ af Rendtorff er den første bog i en spændende og relevant serie, der kan anbefales alle litteraturlæsere.

Det er Gaia, der er hovedpersonen. Hun har veninden Fia, hun har en gruppe venner omkring sig, hun har en mor, der bliver væk, en lillebror Atle, der går i børnehave og en mormor, der bor langt væk i en nordlig provins.

Der er flere handlingstråde at følge. Gaia er ung, gymnasieelev, og hun er ikke havnet det rette sted. Hun vil på kunstskole, og hun vil droppe ud af gymnasiet: Hver gang jeg tænkte på det, sitrede det indeni. Nu skulle jeg bare have det sagt. Det perfekte øjeblik til den slags fandtes jo ikke, men i dag havde været tæt på. Hvorfor havde jeg så ævlet løs om alt muligt andet? Jeg droppede jo ikke ud bare for at droppe ud.

Gaias selvstændighed og hendes vej mod at blive den, der har ’controlleren’ over sit eget liv, det er en af de handlingstråde, der følges. En anden er den politiske kamp i Daniaprovinsen. Der skal være valg, og kampen står mellem klimafornægtere og klimaforkæmpere, der har forskellige strategier: Nu skete der noget på skærmen. En flok unge med bannere nærmede sig podiet med statsministeren. ’Plant træer sydpå nu’, stod der. Og ’Ud med Bjørk, slut med tørk.’ Demonstranterne skrålede i kor: ’Maren leverer varen.’

En tredje handlingstråd er flygtningekrisen. Der er 70000 flygtninge i en lejr syd for Daniaprovinsen. De mange flygtninge vil gerne ind i Daniaprovinsen, men der er bygget en mur: ’En nyhedsoplæser fortalte om et lynnedslag, som havde resulteret i en bred revne i Muren i den sydlige del af Daniaprovinsen. Noget med en kortslutning i det elektriske trådnet på toppen. Flere hundrede flygtninge mentes i ly af stormen at være trængt ind i Forenede Norden. Der blev klippet til optagelser fra stedet. Kameraet var håndholdt, og det var svært at se, hvad der foregik.’

Midt i klimakrisen, ungdomskrisen og den politiske krise forsvinder Gaias mor, Jenny. Ingen vil gøre en indsats for at finde hende, og sammen med veninden Fia og vennen Boulder, må de selv tage affære. De laver et opslag på Meeting Point:

MIN MOR ER FORSVUNDET.

Hej. Jeg hedder Gaia og er 17 år. Den 18. maj forsvandt min mor. Hun hedder Jenny Berg og er 41 år.  Har du set hende? Eller hørt noget? Send en PB.

Handlingen er aktuel. Det er en nær fremtid med klimakrise, flygtningestrøm, overvågning, digitale medier, politiske kampe og kærlighed, venskab og stille aftener omkring et bål i skoven.

Der er mange ungdomsbøger, young adult-bøger, hvor målgruppen er langt bredere end ’unge voksne’. Forfattere som de danske Sarah Engell, Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved kan læses med stor glæde af alle aldersgrupper. Det gælder også de ikke-danske, hvor Patrick Ness, John Green, John Boyne og Adam Silvera er gode navne at gå efter.

Krimigenren har skiftet målgruppe, så det nu er ’alle’, der kan læse krimier med stor glæde. Det må også gælde for ’young adult-genren’ eller ’ungdomsbogen’, der ofte kan give læsere i alle aldre et billede af, hvordan livet også kan være, når man er ung. Vi læser jo alle bøger med hovedpersoner, der er forskellige fra os selv. Forskellige i køn, i kultur og i klasse.

Hermed en stor, stor anbefaling af voksenbøger, der markedsføres som ’ungdomsbøger’ eller ’young adult’. Det er alt sammen litteratur.

P.S. Der er også helt aktuelle referencer til netop vores tids forsamlingsforbud. Forfatteren kunne ikke vide det, da hun skrev, men meget ligner vores hverdag her og nu: ”Tror du tjeneren anmelder det, hvis man sidder seks sammen ved et bord?” Boulder lagde hænderne om sin kop.

Jeg trak på skulderen.

Bodil Christensen fra Horne ved Hirtshals underviser på læreruddannelsen i Aalborg


Af Eiler Jensen. Anmelder af børne- og ungelitteratur. D. 19/1 2021, FB:

Årets første børne-/ungdoms-/YA-litterære læsning blev Ida-Marie Rendtorff: “Himlen over i morgen”.

En virkelig god oplevelse. Også i denne bog går IMR tæt på både ungdom og klima, temaer som optager stort. Tænk fx på trilogien “Kloden under vand”.

Både Klimakrisen og venskab er i fokus. Men med venskabet som det, der fylder mest under eftersøgningen efter moderen. Men at det er en bog om at gøre noget både ved og for klimaet må aldrig betvivles.

Allerede i anslaget på side 5 er man på:

“Hver gang jeg tænkte på det, sitrede det indeni. Nu skulle jeg bare have det sagt. Det perfekte øjeblik til den slags fandtes nok ikke, men i dag havde været tæt på. Hvorfor havde jeg så ævlet løs om alt muligt andet?”

Det handler bogen meget om. Hvad er det, bogens hovedperson Gaia (bemærk navnet) ikke får sagt til hvem og hvornår. Den problematik er med hele romanen igennem.

Med hensyn til klimaet er vi med allerede på side 6. Tv-studieværten Josefine Nygaard siger: “Der er særligt ét spørgsmål, der optager vælgerne. Gør vi nok for klimaet? Eller rettere ... gør vi det rigtige?

Gaias mor er klimaforsker, hun har været med til at opfinde klimatiltaget Bug clouds, som har haft en gavnlig effekt på klimaet i den nordlige del af verden. Men er det godt nok?

Hun skal deltage i en tv-udsendelse i en debat om problemet. Men hun dukker ikke op. Hun forsvinder. Og hvad gør man så?

Gaia hvirvles ind i efterforskningen - men på egen hånd, der er ikke så meget hjælp og støtte at få hverken fra politiet eller morens arbejdsplads eller hendes tidligere kæreste, så sammen med veninden Fia og vennen Boulder jagter de sporene efter den bortførte mor.

En bog om klima, javel men i høj grad også om flygtningestrømme - og de to emner flettes naturligvis elegant sammen.

Men ved siden af det er der så venskaberne og deres pleje - og det der med at få det sagt. Og det gælder både for børn, unge og voksne.

Den ku du godt læse - og anbefale til unge at kaste sig over.


Fra Bogbotten.dk

Himlen over i morgen

Udgivet den 02-03-2021 af Søren Fanø

Målgruppe: 12+

“Der er særligt ét spørgsmål, der optager vælgerne.

Gør vi nok for klimaet? Eller rettere … gør vi det rigtige?

Sådan spørger tv-journalisten, Josephine Nygaard, allerede i anslaget på romanen Himlen over i morgens, en thriller, der under den spændende overflade i lige så høj grad handler om klimaproblemerne i en ikke fjern fremtid.

Ida-Marie Rendtorff har tidligere ladet sine romaner til unge udspille sig på baggrund af både vores tid og den klimakrise, kloden befinder sig i, senest i trilogien Kloden under vand.

Det er ikke tilfældigt, at hovedpersonen hedder Gaia, som jo i græskmytologi var enten ”Jordens gudinde” eller betegnelsen på selve jorden.

Det er Gaia, der en dag kommer hjem fra skole og finder ud af, at hendes mor er forsvundet. Hun er ikke dukket op til det tv-interview, hun skulle have deltaget i som forsker i fremtidige muligheder for kontrol over klimaforandringerne. En forskning, der både har sine tilhængere og sine fjender!

Det starter Gaia og hendes venners jagt på moren og hendes bortførere. Undervejs bliver det til et spørgsmål om, om det er Gaia, der jagter bortførerne eller dem, der jagter Gaia.

Godt nok udspiller handlingen sig i en ikke fjern fremtid i det Forenede Norden på baggrund af klimakrisen, en verden hvor 70.000 klimaflygtninge befinder sig i en lejr syd for grænsen og hvor man har bygget, ikke et vildsvinehegn, men en mur mellem ”os” og ”dem” og de politiske rævekager, valgkampen medfører.

Men i forgrunden i romanen står Gaias forhold til sine venner. Og her er Gaia særdeles menneskelig. Hun får kun sjældent sagt det, der skal siges på det rette tidspunkt, og hun udfordrer på den måde sine venner og roder sig ud i noget venindefnidder undervejs.

Men det er den spændende efterforskning, Gaia bliver rodet ind i efter at både politiet, morens tidligere kæreste og hendes arbejdsplads ikke har vist sig villige til at deltage aktivt, der driver handlingen frem. Så må hun ty til veninden Fia og vennen Boulder i jagten på den forsvundne mor.

Hvordan det hele ender skal ikke afsløres her, men Himlen over i morgen er en stærkt anbefalelsesværdig bog.

Romanen er højaktuel, velskrevet, veldrejet og svær at slippe. De tunge emner om klima og klimaflygtningestrømme blandes elegant op med alt det, der gør en god coming-of-age roman til unge. Her er problemer med de voksne, venner og veninder, kærlighed og sex og en hovedperson, der både udvikler og flytter sig undervejs. Romanen anbefales både til dansktimerne i udskolingen, til en snak om klimaproblemer og fremtiden og en snak om, hvad en veldrejet thriller er og til fritidslæsning. De voksne kan godt læse med og få lidt at tænke over.

 

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.


17. jan. 2021 fra Folkeskolen.dk

Young adult... det er også for voksne

BODIL CHRISTENSEN

Ida-Marie Rendtorff har skrevet flere bøger, der er i genren ”young adult”. De unge voksne. Men det er en genrebetegnelse, der blot bør være vejledende. Bøger, der har unge som hovedpersoner, kan altså med fordel læses af såvel unge voksne som ”voksne-voksne”. Der er mange ungdomsbøger, young adult-bøger, hvor målgruppen er langt bredere end ”unge voksne”. Forfattere som de danske Sarah Engell, Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved kan læses med stor glæde af alle aldersgrupper. Det gælder også de ikke-danske, hvor Patrick Ness, John Green, John Boyne og Adam Silvera er gode navne at gå efter.

”Studieværten talte om det forestående valg: Der er særligt ét spørgsmål, der optager vælgerne. Gør vi nok for klimaet? Eller rettere…. Gør vi det rigtige? Spurgte hun. Vi skulle have haft den kendte klimaforsker Jenny Berg i studiet sammen med klimaminister Jes Krog Hansen og ordfører for Futurumpartiet Maren Madsen. Men Jenny blev forhindret i sidste øjeblik.”

Citatet er fra ”Himlen over i morgen” af Ida Maria Rendtorff. Ida Maria Rendtorff har skrevet flere bøger, der er i genren ”young adult”. De unge voksne. Men det er en genrebetegnelse, der blot bør være vejledende. Bøger, der har unge som hovedpersoner, kan altså med fordel læses af såvel unge voksne som ”voksne-voksne”. Særligt godt er det, når sproget er godt og gribende, handlingen relevant for alle mennesker, og når der er et godt ”drive” i fortællingen. ”Himlen over i morgen” af Rendtorff er den første bog i en spændende og relevant serie, der kan anbefales alle litteraturlæsere.

Det er Gaia, der er hovedpersonen. Hun har veninden Fia, hun har en gruppe venner omkring sig, hun har en mor, der bliver væk, en lillebror Atle, der går i børnehave og en mormor, der bor langt væk i en nordlig provins.

Der er flere handlingstråde at følge. Gaia er ung, gymnasieelev, og hun er ikke havnet det rette sted. Hun vil på kunstskole, og hun vil droppe ud af gymnasiet: ”Hver gang jeg tænkte på det, sitrede det indeni. Nu skulle jeg bare have det sagt. Det perfekte øjeblik til den slags fandtes jo ikke, men i dag havde været tæt på. Hvorfor havde jeg så ævlet løs om alt muligt andet? Jeg droppede jo ikke ud bare for at droppe ud.”

Gaias selvstændighed og hendes vej mod at blive den, der har ”controlleren” over sit eget liv, det er en af de handlingstråde, der følges. En anden er den politiske kamp i Daniaprovinsen. Der skal være valg, og kampen står mellem klimafornægtere og klimaforkæmpere, der har forskellige strategier: ”Nu skete der noget på skærmen. En flok unge med bannere nærmede sig podiet med statsministeren. ’Plant træer sydpå nu’, stod der. Og ’Ud med Bjørk, slut med tørk’. Demonstranterne skrålede i kor: ’Maren leverer varen.’”

En tredje handlingstråd er flygtningekrisen. Der er 70000 flygtninge i en lejr syd for Daniaprovinsen. De mange flygtninge vil gerne ind i Daniaprovinsen, men der er bygget en mur: ”En nyhedsoplæser fortalte om et lynnedslag, som havde resulteret i en bred revne i Muren i den sydlige del af Daniaprovinsen. Noget med en kortslutning i det elektriske trådnet på toppen. Flere hundrede flygtninge mentes i ly af stormen at være trængt ind i Forenede Norden. Der blev klippet til optagelser fra stedet. Kameraet var håndholdt, og det var svært at se, hvad der foregik.”

Midt i klimakrisen, ungdomskrisen og den politiske krise forsvinder Gaias mor, Jenny. Ingen vil gøre en indsats for at finde hende, og sammen med veninden Fia og vennen Boulder, må de selv tage affære. De laver et opslag på Meeting Point:

”MIN MOR ER FORSVUNDET.

Hej. Jeg hedder Gaia og er 17 år. Den 18. maj forsvandt min mor. Hun hedder Jenny Berg og er 41 år.  Har du set hende? Eller hørt noget? Send en PB.”

Handlingen er aktuel. Det er en nær fremtid med klimakrise, flygtningestrøm, overvågning, digitale medier, politiske kampe og kærlighed, venskab og stille aftener omkring et bål i skoven.

Der er mange ungdomsbøger, young adult-bøger, hvor målgruppen er langt bredere end ”unge voksne”. Forfattere som de danske Sarah Engell, Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved kan læses med stor glæde af alle aldersgrupper. Det gælder også de ikke-danske, hvor Patrick Ness, John Green, John Boyne og Adam Silvera er gode navne at gå efter.

Krimigenren har skiftet målgruppe, så det nu er ”alle”, der kan læse krimier med stor glæde. Det må også gælde for ”young adult-genren” eller ”ungdomsbogen”, der ofte kan give læsere i alle aldre et billede af, hvordan livet også kan være, når man er ung. Vi læser jo alle bøger med hovedpersoner, der er forskellige fra os selv. Forskellige i køn, i kultur og i klasse.

Hermed en stor, stor anbefaling af voksenbøger, der markedsføres som ”ungdomsbøger” eller ”young adult”. Det er alt sammen litteratur.

P.S. Der er også helt aktuelle referencer til netop vores tids forsamlingsforbud. Forfatteren kunne ikke vide det, da hun skrev, men meget ligner vores hverdag her og nu: ”Tror du tjeneren anmelder det, hvis man sidder seks sammen ved et bord? Boulder lagde hænderne om sin kop.

Jeg trak på skulderen.”

Den franske filosof, forfatter, dramatiker og samfundskritiker Voltaire (1694-1778) fik en dag besøg af en forfatterspire som medbragte et manuskript. Voltaire læste det, og udbrød derpå: “Kære ven - så skødesløst og tarveligt kan De skrive, når De engang er blevet berømt. Men på nuværende tidspunkt bliver De nødt til at gøre Dem umage.


Fra Instagram:

Bogoplevelsen/ Mette Sofie Kirkedal den 28/1 2021:

De sidste dage har jeg i alle tænkelige pauser mæsket mig i Ida-Marie Rendtorffs nye roman “Himlen over i morgen”. Jeg har stjålet alle ledige minutter, og de sene nattetimer har også været i spil, for det er en bog, som kalder på at blive læst. Det er klimafiktion fortalt fornemt af den danske mester indenfor genren til børn og unge.

Plottet kort: Gaias mor arbejder med teknologier, som kan hæmme effekten af klimaforandringer. En dag forsvinder hun op til en tv-debat. Nogen har bortført hende for at lukke munden på hende. Tror Gaia. Myndighederne har ikke den store interesse i at hjælpe, så Gaia må tage sagen i egen hånd.
Det er et interessant og højst plausibelt scenarie, som Rendtorff tegner i romanen. Efter sidste side ønsker man at vide mere om klimakrise i det forenede Norden. Hun leverer nemlig en lækker åben slutning med masser af løse ender, som bliver ved at stimulere tankerne længe efter afsætningen. Faktisk har bogen takter, som man ellers kun ser i voksne spændings- og krimiromaner. Det er ret godt gjort.

I denne periode med enorme mængder arbejde kombineret med hjemmeskole for hele familien, så er det en usigelig glæde at fordybe sig og forsvinde i en god roman. “Himlen over i morgen” er sådan en, og jeg vil klart anbefale den til udskolingen. Det er oceaner af etiske dilemmaer at diskutere.


Fuglebakkens_bogorm den 23/2 2021

Anmeldelse: "Himlen over i morgen" 🎧
Forlag @gyldendalung

Når sommerfugleeffekten pludselig bliver meget virkelig.

Saxos tekst: Da Gaias mor forsvinder på vej til en tv-debat om fremtidens muligheder for at kontrollere klimaforandringerne, tager politiet det helt roligt - hun skal nok komme hjem om et par dage. Men Gaia er ikke overbevist. Morens forskning har altid delt vandene, og det kan sagtens tænkes, at nogen ønsker at holde ud af mediernes søgelys lige op til valgkampen. Politiet lytter ikke, så Gaia træffer sin beslutning: Hvis ingen andre vil finde hende, må Gaia selv gøre det. Snart går jagten ind, men undervejs kommer Gaia i tvivl. Er hun på jagt efter morens kidnappere - eller er de på jagt efter hende?

For det meste virker den version af verden, bogen foregår i, meget lig den vi har nu. Og dog er der hints, der lader os vide, at dette er en semifuturistisk virkelighed. Alle bynavne har et nordisk udtryk, som om det ikke længere er DK, S og N, men et fælles Norden. Der snakkes om en mur, der holder flygtninge ude, at disse flygtninge, hvis de kommer ind alligevel, skal anmeldes. Der er et politisk parti ved navn De Norøne. Der udstedes forsamlings- og udgangsforbud, der gennemføres stærk kontrol, og brydes de nævnte forbud er det lig med fængsel.

Det virker som om Gaias liv har været lidt omtumlet. Bl.a. får man et indtryk af, at morens kærlighedsliv har været lidt 'all over the place' og mange pligter hænger Gaia på.

Bogen præsenterer en yderst vigtig problematik: Det vi gør ved miljøet her i Norden, påvirker/har effekt i andre lande, sommetider længere væk end vi er klar over. Det er spændende skrevet og jeg blev hurtigt fanget af historien (som er super indlæst af @mathildeeusebius).

Jeg kan sagtens se den brugt i undervisning i udskolingen eller i 1.G. Sproget er nemt at tage ind, personerne er troværdige og emnet super relevant.

Bogen får 4 store af 5 ⭐


bogormenanja den 9/2 2021: Himlen over i morgen tager dig med til en nær fremtid, hvor klimakrisen koger. Jeg havde en del forventninger til denne bog - alene pga. ordet klimakrisen på bagsiden.
 
Bogen handler om Gaia (som også er navnet på jordens gudinde i den græske mytologi), som kæmper med skolen og kærligheden, som andre teenagere, indtil moren forsvinder på vej til en tv-debat om klimaforandringer. Gaia må nu stå med ansvaret for sin lillebror, men hun må også selv prøve at lede efter sin mor, da politiet tager det lidt for roligt.
 
Alene det, at hovedpersonen hedder Gaia og bogen på sin måde kigger på klimaforandringer og hvordan en fremtidig verden kunne se ud, gør, at jeg synes, den var virkelig god.
Bogen begynder lidt langsomt, og vi får nogle informationer, som jeg overvejede, om var nødvendige for bogen, men som begivenhederne begynder at rulle og Gaia er ude og lede efter sin mor, så tager den ene side den næste, og til slut giver alle informationerne i starten mening.
Der bliver taget mange temaer og problemstillinger op i bogen, og det gør den ret godt. Der bliver kigget på klimakrisen og hvor langt mennesker er villige til at gå for noget, som de tror på.
Det overraskede mig en smule, at bogen bliver lidt krimi-agtig. Dette var dog overhovedet ikke dårligt, og jeg nød at følge med Gaia i søgen efter sin mor, samt hvad årsagen til morens forsvinden kunne være.
Gaia er en fed person, hun har nogle styrker i sig, men vi ser også hendes svagheder, og det var specielt de steder i bogen, som jeg godt kunne lide. Der er også Atle, lillebroren, som jeg også synes havde en god personlighed, og han viser også, hvordan det hele kan se ud fra et barns synspunkt.
Bogen var spændende, og jo længere ind i bogen vi kommer, jo mere fanget bliver man. For er det Gaia, som er på jagt efter morens kidnappere, eller er de på jagt efter hende?
 
Udover at bogen kiggede på klimakrisen og problemstillinger i forhold til dette, så kiggede den også på temaer som kærlighed, skole og omsorg. Men den kiggede også på de fejl, man kan lave som menneske, og de kriterier, som vores samfund skaber for os - både på godt og ondt.
4,5/5 🐶


bibliofilens_boghjoerne

"Himlen over i morgen", som er noget så sjældent som en klima-spændingsroman for unge 🤩

Historien er sat i en ikke så fjern fremtid, hvor klimakrisen koger, landegrænserne som vi kender det i dag er brudt sammen (Danmark er fx en del af Det Forenede Norden) og klimaflygtningene bliver holdt på afstand af en mur. Gaias mor arbejder med klimaforandringer og hvad vi teknologisk kan gøre for at kontrollere dem. Da hun forsvinder og politiet ikke gør meget for at finde hende, beslutter Gaia sig sammen med nogle venner for at finde hende.

Idéen og setuppet er fedt, man kan mærke klimakrisen og de påvirkninger den har både globalt, nationalt og i det enkelte menneskes liv. Sproget er godt og historien fin. Jeg manglede dog lidt mere spænding (garvet krimilæser) 🙈 og en episode hen mod slutningen synes jeg slet ikke var nødvendig 🤷‍♀️ men for YA-publikummet tror jeg, den vil være et hit, om de interesserer sig for klimaet eller ej 😊


Ida-Marie Rendtorff E-mail: ida-marierendtorff@hotmail.com Telefon: 22397456