Ridder Oskar og Kong Vinter

Ridder Oskar og Kong Vinter
Køb

Udenfor sner det. Vinteren er kommet, siger mor. Kong Vinter! Ham har Oskar aldrig hørt om. Oskar griber sit sværd og skjold og drager af sted for at finde den mystiske konge – men hvor skal han lede, og hvordan ser kong Vinter egentlig ud?

Bogen er oversat til russisk.


Gyldendal 2010


Vinterhygge med varm kakao og dalende snefnug. Ida-Marie Rendtorff har forfattet teksten til denne billedbog om Ridder Oskars kamp mod Kong Vinter, og Charlotte Pardi har lavet illustrationerne. En sød og sjov historie for alle de 3 til 7-årige, der både kan lide kælkebakker og Spiderman.

Ridder Oskar går rundt på sit værelse og fægter med sit sværd, mens mor er trukket i den varme sweater og ser ud på snefnuggene, der daler og daler i den frostklare luft uden for vinduerne. Mor undslipper med nød og næppe ridderens skarpe klinge og får sendt sin tapre søn ud at lege i sneen. Hvad mor dog ikke ved er, at riddere ikke bruger flyverdragt, og da slet ikke når de skal ud og besejre selveste Kong Vinter. Men hvem er denne frygtede konge egentlig? Oskar er ikke helt klar over det. Først mister en snemand sit store tunge snehoved for ridderens skarpe klinge. Og derefter er det en tilsneet, rød-øjet hund ved navn Balder, der er tæt på at møde Ridder Oskars sværd, inden hans ejermand heldigvis redder ham.

Ridder Oskars jagt på Kong Vinter ender dog brat på kælkebakken. Det er nemlig her, den virkelige Kong Vinter huserer med snestorm og blæst som effektive våben, der kan slå selv den bedste ridder ud. Det er godt, at mor er hjemme og står klar med den varme kakao i stedet for at skælde ud over dét der med flyverdragten. Oskar har dog allerede planerne klar til næste vinterdag. Måske kan Spiderman gøre det bedre? Flyverdragten bliver nok derhjemme endnu engang.

Ridder Oskar og Kong Vinter er et fint lille eventyr, der appellerer vældigt godt til aldersgruppen mellem 3 og 7 år. Min søn på 4 år var absolut optaget af historien og var under læsningen væk i sin egen drømmeverden. På mit spørgsmål om hvad der egentlig var det gode ved historien, kom hans svar prompte: "Ridder Oskar!" Begrebet "kong vinter" var ham dog fuldstændigt ukendt. Men dette spiller jo ingen rolle, når identifikationsfaktoren er så høj og underholdningsværdien så stor.

Charlotte Pardis illustrationer er som altid flot stilistiske med gode og sjove detaljer med sans for farvekombinationerne. Vinterbillederne er isblå og knitrende snehvide, mens Oskars værelse er en hyggelig hule med Spiderman på reolen og en kakaodrikkende mor på sengekanten. Der hersker ren Bulderby-stemning i vinterlandskabet, og hver eneste side i denne bog kunne fint bruges til dette års julekalender.

Alt i alt er Ridder Oskar og Kong Vinter et godt bud på en højtlæsningsbog til den lange kolde vinter.

Anmelder: Barbara Roedahl Gaul, KultuNaut


Nye billedbøger holder imponerende højt niveau

AF STEFFEN LARSEN, Politiken
Efter et par viltre sæsoner er billedbogen ved at ramme jorden igen. De fleste handler nu (igen) om dyr, der er søde. Nogle få piller ved tilværelsens byggeklodser. Og Charlotte Pardi er bare en af vores allerbedste tegnere.

Øjebliksbillede af leg og fantasi
Så bliver det vinter. Inde i stuen leger Ridder Oskar med sit træsværd. Udenfor truer Kong Vinter med at fryse ham til en ispind. Så mens mor snakker i telefon lister ridderen ud for at møde fjenden og besejre ham.

Ida-Marie Rendtorff fortæller veloplagt om en kampvillig lilleput med våde tæer, der må indse, at noget er større end ham selv. Ikke mindst de andre drenge på kælkebakken. Men i morgen kommer en ny chance.
'Ridder Oskar og Kong Vinter' præsenterer et øjebliksbillede af leg og fantasi og hjemlig hygge. Højt løftet af Charlotte Pardis farvemættede, regulære illustrationer.

Charlotte Pardi fortæller uden de store armbevægelser. Hendes billeder er velkomponerede, lune registreringer af en lille helt og hans fejltagelser. Oskar er storøjet og forknyt, men han er også en rigtig ridder, som aldrig giver op. I drengens kropssprog og mimik ligger en verden gemt.
Charlotte Pardis børn er autentiske. Man kan altid genkende sådan en som Ridder Oskar.

Det er også meningen med en god billedbog!


4 af 6 stjerner
Riddere er hot blandt drenge fra treårsalderen, og de vil klart genkende sig selv i Oskar fra »Ridder Oskar og Kong Vinter« af Ida-Marie Rendtorff og Charlotte Pardi.
Af Kari Sønsthagen, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Iført hjelm, sværd, skjold, kappe og ikke meget andet vil Oscar ud i snevejret og bekæmpe Kong Vinter. »Riddere bruger ikke flyverdragt«, siger Oscar, når mor vifter med flyverdragten. Det går, som det må gå. Oscar slås som en helt, men kampen er ulige, og stivfrossen glider han meget modstræbende hjem igen på kælken. Som voksen tænker man, åh nej, nu følger sikkert en moralsk opsang om, hvor galt det går, når man ikke er klædt ordentligt på. Men sådan ender historien heldigvis ikke. Forfatteren holder Oscars fokus, laver en sjovt overraskende slutning og beskriver udelukkende Oscars kamp, som han oplever den. Pardi folder hele vinterscenariet ud i sine billeder af glade børn i sneboldkamp og vilde kælketure ned ad stejle bakker rundt om Oscar. Et godt samarbejde, man gerne ser noget mere til.


Lektørudtalelse
Anvendelse/målgruppe/niveau

En billedbog for drenge på 4-7 år, men pigerne kan også læse med. Oplagt som højtlæsning når det sner eller umiddelbart før en tur på kælkebakken
Beskrivelse
Et socialrealistisk vintereventyr med referencer til Elsa Beskows klassiker Oles skitur. Oskar leger ridder, men vil udenfor, da det begynder at sne. Mor vil ikke lade ham komme ud uden sit overtøj og truer med at Kong Vinter vil ånde på ham. Ham kender Oskar ikke, men da mor taler i telefon, smutter han ud. Nu vil han finde den mystiske konge fast besluttet på at besejre ham i kamp. Men hvor skal han lede, og hvordan ser Kong Vinter egentlig ud? En nærværende og morsom vinterfortælling i en utydelig verden fuld af sne. Barnets fantasi er i centrum og får lov til at folde sig ud. Naturligvis med varm kakao til sidst. Illustrationerne er naivistiske, men fulde af dynamik, fx opslaget med et nærbillede af Oskar på toppen af kælkebakken i kamp med den usynlige Kong Vinter
Sammenligning
Andre billedbøger med fortællinger i vinterlandskaber kunne være Elsa Beskows klassiker Oles skitur, Alexander Steffensmeiers Lotte i sneen eller Stefan Boonens Med morfar i sneen
Samlet konklusion
Moderne vinterfortælling med referencer til Elsa Beskows Oles Skitur. En sød historie, hvor barnets fantasi er i centrum understøttet af dynamiske illustrationer

Lektør: Morten Halskov Jensen