Cirka Line

Debut
Køb

I novellesamlingen "Debut".

Otte noveller for unge om sex for første gang - af populære danske forfattere. Sex for første gang kan være mange ting: Pinligt, frækt, kikset, kærligt, rigtigt, forkert, liderligt, skræmmende. Novellerne er otte forfatteres bud på, hvordan det kan føles før, under eller efter den store debut.

Glenn Ringtved: TELT 13
Tomas Lagermand Lundme: VALDEMAR OG TOBIAS
Sanne Søndergaard: PROJEKT BOLLELEG
Kirsten Sonne Harild: MEDHØR
Sanne Munk Jensen: HOLD OP MED AT TÆNKE PÅ EN ELEFANT
Jens Blendstrup: HARRIET, STØVSUGERKONGENS DATTER
Ida-Marie Rendtorff: CIRKA LINE
Johanne Algren: ANSØGNING OM TILHOLD MOD SEX


Gyldendal 2014


Lektørudtalelse:
Debut : noveller for unge (2014) - BOG

Kort om bogen
Otte vilde, pinlige, kiksede og gode noveller om den allerførste gang. Til dig over 12 år, der står foran dette spring

Beskrivelse
Otte danske børne- og ungdomsforfattere, som du måske allerede kender, giver hver deres bud på en novelle om den berygtede "første gang". Historierne har ret forskelligt udfald; nogle gange ender det som en dejlig oplevelse, men oftest kikset, akavet eller slet ikke

Vurdering
Sproget er holdt i en let tone og historierne er lette at læse. Det her er voksne forfattere, som tager "den første gang" seriøst og ikke moraliserer, men fortæller dig hvor rart, akavet og hvor vigtigt det hele er

Andre bøger om samme emne/genre
Forfatterne til novellesamlingen har også skrevet en masse anden litteratur om emnet. Du kan med fordel starte med Sanne Munk Jensens Arangutang eller Sanne Søndergaards Proforma

Til bibliotekaren
Tonen er lødig og kammer aldrig over i erotisk litteratur som vi kender den fra voksenlitteraturen. Bør anskaffes
Lektør: Tina Schmidt


Debut
Udgivet den 23-02-2015 af Eiler Jensen
Forfatter: Glen Ringtved, Ida-Marie Rendtdorff, Jens Blendstrup,Johanne Algren, Kirsten Sonne Harild, Sanne Munk Jensen, Sanne Søndergaard, Tomas Lagermand Lundme
Sidetal: 184
Forlag: Gyldendal
Udgivelsesår: 2014
Set til kr.: 299,95

Målgruppe: 13+
Ååååh nej. Jeg har allerede røde ører. Bare navnet Harriet. Jeg er sendt direkte tilbage i en tidsmaskine. Det var i 1980. Jeg var 13 år. Jeg havde lige fået hår på den. Ikke mange. Så jeg redte hentehår hen over tissemanden. Det så mærkeligt ud.
Citatet er fra Jens Blendstrups bidrag, Harriet, støvsugerkongens datter, bare titlen, så er man nysgerrig som bare pokker. Blendstrups bidrag er i modsætning til de øvrige noveller skrevet i form af et tilbageblik. Jeg-personen er på en spejdertur for mange år siden – og der skete det hellige og herlige så for første gang. Med støvsugerkongens datter – ingen ringere.
Blendstrups bidrag adskiller sig fra de øvrige netop ved at være den modne mand, som i et tilbageblik beskriver sin debut på sex-scenen.
Alle øvrige – i øvrigt alle sammen fine og velskrevne – fortællinger beretter både om piger og drenge og de første skælvende moves hen imod at miste den uskyld, som må nedbrydes for at de unge kan træde i karakter som seksuelle væsener.
Det pudsige er, at i en del tilfælde, er dette at miste sin mødom faktisk et led i en aftale mellem to piger – det gælder fx i Kirsten Sonne Harilds Medhør og i Sanne Munk JensensHold op med at tænke på en elefant.
Et par af fortællingerne udspiller sig på en lejrtur med henholdsvis klassen og på en spejdertur. Det gælder Glen Ringtveds Telt 13 og Blendstrups før omtalte Harriet, støvsugerkongens datter.
En enkelt novelle omhandler en homoerotisk debut, det gælder Tomas Lagermand Lundmes Valdemar og Tobias.
I Ida-Marie Rendtorffs novelle er udgangspunktet at jeg-personens (Cirka Line) mor dyrker sex med sin nye kæreste, og skam få det. Hun tager derfor hen til sin kammerat, Jonas for natten – og sammen med ham tilbringer hun dernæst en weekend i hans forældres sommerhus – og med et forløb ingen af de to havde forestillet sig.
Sanne Søndergaards Projekt Bolleleg har ligeledes en noget overraskende udvikling, som er ganske morsom. Nemlig at man går til fest med én i tankerne, og så sker det alligevel – i hvert fald næsten – med en helt anden.
Fælles for alle noveller er, at de på fineste vis får usikkerheden i spil. Man vil så gerne – eller vil man nu? Og Hvordan gør man, så det bliver rigtigt. Man famler, og det er ok at famle. Og selv om det larmer inde ved siden af, så er det måske ikke ensbetydende med, at de også går til vaflerne på dén måde?
Det er alt sammen udført med den ømhed og vibration, man ønsker skal være til stede, i så følsomme anliggender. Jo vist, de har det i munden, så godt og vel skrydes der, men når lyset er slukket og åndedrættet bliver en kende hektisk, så er det en anden sag. Så er man alene om beslutningen. Og vil man så når det kommer til stykket? Eller skal debuten skubbes til næste gang?
Det er en fin novellesamling, som mange unge kan have god glæde af at læse.
Alle forfattere er ankerkendte og velprøvede – også ud i seksualitet. Og de svigter heller ikke. Måske er bogen mest til selvlæsning. Men flere af fortællingerne kan udmærket bruges ifm. drøftelser om seksualitet i undervisningen.


Boggnasker af Tenner
Debut - Noveller for unge
Forfatter: Johanne Algren, Jens Blenstrup, Kirsten Sonne Harild, Sanne Munk Jensen, Tomas Lagermand Lundme, Ida-Marie Rentorff, Glenn Ringtved og Sanne Søndergaard
Bogen kort fortalt: 8 noveller om der omhandler sex for unge. Enten før, efter eller under akten og hvad tankerne omkring dette mystiske fænomen kan være for den enkelte person.
Udgivelsesår: 2014
Debut er en lille samling af 8 noveller, der alle tager udgangspunkt i sex og hvordan det er for unge. De griber det an på 8 vidt forskellige måder og kredser om tankerne der følger med, når man når til det vendepunkt i ens liv. Synspunkter for både drenge og piger er med, samt homoseksualitet. De er alle sobert skrevet og viser at man ikke er alene om at have usikre tanker om en Debut.
At have sex første gang er noget stort og det rammer en i forskellige aldre. Novellerne beskriver disse før, under eller efter debutten er indtruffet og de gør det alle meget forskelligt. Fra teenage-tøse-sprog, gymnasiepiger, kunstneriske drenge til jydske-drengespejdere. Spektrummet af persongalleriet er bredt men de har en ting tilfældes: Deres tanker drejer sig om hvordan det er at miste sin mødom.

Normalt læser jeg ikke noveller, da jeg langt mere nyder at læse en fuld roman. Kan ofte blive ærgerlig når jeg læser en novelle og den slutter lige der, hvor det bliver spændene. Der hvor man endelig kender personerne. Men nød egentlig at læse 'Debut', også selv om jeg måske er et par år ældre en målgruppen. Nogle af novellerne fik mig til at tænke og andre fik mig til at grine højt. Sproget i novellerne imellem er enormt varieret og hver forfatter har sit eget sprog. Det er underholdene læsning og nogle af tankerne som personerne har i bogen, kan jeg huske at jeg selv rendte rundt med da jeg var 14.

Det er ikke en storslået bog, som har ændret hele min verden. Men det var hyggelig læsning og har da også taget mig selv i at le de steder hvor sproget er humoristisk og snakke om den med mine venner, da den alligevel har sat nogle tanker igang.

Vil klart anbefale den, hvis man har lyst til lidt let læsning der giver underholdning, eller hvis man er en nysgerrig teenager. Som sagt er alle novellerne sobert skrevet og lægger mest vægt på tankerne hos personerne og ikke selveakten.

Side antal: 181

Forfattere og noveller:

Glenn Ringtved - TELT13
Thomas Lagermand Lundne - VALDEMAR OG TOBIAS
Sanne Søndergaard - PROJEKT BOLLELEG
Kirsten Sonne Harild - MEDHØR
Sanne Munk Jensen - HOLD OP MED AT TÆNKE PÅ EN ELEFANT
Jens Blendstrup - HARRIET, STØVSUGERKONGENS DATTER
Ida-Marie Rendtorff - CIRKA LINE
Johanne Algren - ANSØGNING OM TILHOLD MOD SEX


Skrivepulten, Blogspot, Karin Hald, lørdag den 8. november 2014
Debut

Forfattere: Glenn Ringtved, Tomas Lagermand Lundme, Sanne Søndergaard, Kirsten Sonne Harild, Sanne Munk Jensen, Jens Blendstrup, Ida-Marie Rendtorff og Johanne Algren
Genre: Novelle samling - realisme
Målgruppe: Unge
Forlag: Gyldendal

Er du klar? DEBUT er en samling af otte noveller om sex for første gang skrevet af populære danske forfattere.

Sex for første gang kan være mange ting: Pinligt, frækt, kikset, kærligt, rigtigt, forkert, liderligt, skræmmende.
Novellerne er otte forfatteres bud på, hvordan det kan føles før, under eller efter den store debut.

Debut er en novellesamling med nogle af de bedste danske forfattere inden for ungdomsgenren. Det i sig selv gør jo at det er en man skal se lidt nærmere på.

Historierne handler om den første gang, altså sin seksuelle debut, eller måske manglen på samme. Det der egentlig slår mig efter at have læst den er at jeg havde forventede akavede, sjove og kiksede historier - for er det ikke det man altid høre når folk ser tilbage på deres debut.

Jo og det beviser faktisk at de her forfattere ved hvad de gør. For det er altid kikset og akavet når man ser tilbage på det, og ja man ved også godt det lidt er når man er teenager, men mest af alt så er det bare meget alvorligt, eller slet ikke alvorligt, nyt, anderledes, måske er det spændende, måske er det nervepirrende, ja det er faktisk en hel masse følelser på samme tid, og et par af de modstridende følelser er der også. Så man behøver ikke lave en bog om at det er akavet og kikset, for det ved man godt, man glemmer måske bare lige alle de andre følelser der er på spil og det er nogle af alle disse følelser forfatterne her har formået at få ned på papir.

Det er uundgåeligt at man i en novellesamling vil synes lige godt om alle historierne, men omvendt er man derfor også sikker på at der er noget til alle.


Folkeskolen, anmeldt af Helle Friis Mikkelsen:
Seksualundervisning, skønlitteratur, dansk, undervisning: En, to, tre, fire, fem, SEX, syv, otte noveller om den første gang Antologien »Debut« bidrager til et bredt og nuanceret billede af mødet med »den første gang«. Novellerne er egnede både til fritidslæsning og som forskellige (måske for nogle elever ret provokerende) indspark til seksualundervisningen.
Det er en sand perlerække af forfattere, der har bidraget til novelleantologien »Debut. Noveller for unge«. Glenn Ringtved, Sanne Munk Jensen, Sanne Søndergaard, Jens Blendstrup, Kirsten Sonne Harild, Tomas Lagermand Lundme, IdaMarie Rendtorff og Johanne Algren har i hver deres tone og med forskellige grader af »direkthed« skrevet om noget, der optager langt de fleste unge; nemlig den seksuelle debut. Novellerne beskriver alt fra to veninders detaljerede planlægning af den første gang (som ender i absolut ingenting for dem begge to) over den klassiske lejrtur med masser af hormoner i luften til Johanne Algrens skriftlige ansøgning om tilhold mod sex og de to drenge i Tomas Lagermand Lundmes novelle, der i den grad finder hinanden. Antologien rummer en kvalitet i kraft af novellernes forskelligheder, som bidrager til et bredt og nuanceret billede af mødet med »den første gang«. Opfattelsen og betydningen af sex udtrykkes på hver sin måde i samtlige noveller og afspejler sandsynligvis også de mange opfattelser og tilgange, der lever i et klasseværelse fyldt med unge læsere. Mon ikke chancen for, at de vil kunne genkende sig selv et sted i antologien, dermed er til stede? Og samtidig vil der være mulighed for at få stillet en nysgerrighed, i forhold til hvordan tingene også kan se ud – og at der er mange måder at gøre sin entré i den seksuelle verden på. Bogens tema vil appellere til målgruppen; de ældste elever i folkeskolen og opefter, og novellerne er velegnede både til fritidslæsning og som forskellige (måske for nogle elever provokerende) indspark til seksualundervisningen for eksempel i forbindelse med Uge Sex. Bagest i bogen findes en kort beskrivelse af de enkelte forfattere, som bekræfter, at flere af dem også tidligere, med stor succes, har ramt de unge læsere. Her kan som bare få højdepunkter nævnes Glenn Ringtved og Sanne Munk Jensens ungdomsroman »Dig og mig ved daggry« (2013), Tomas Lagermand Lundmes »Tomandshånd« (2006) og Sanne Søndergaards »Hell Man« (2012).

Ida-Marie Rendtorff E-mail: ida-marierendtorff@hotmail.com Telefon: 22397456