Gullegulle

Aben med den lange hals

I antologien Aben med den lange hals og de brune pletter.

DR 2006

Lektørudtalelse

Tredive korte fortællinger der på forskellig vis fortæller om at være anderledes. Bogen er velegnet til oplæsning for børn fra 6 år, men den egner sig især til emnearbejde i indskolingen og de første klasser, både når det handler om indvandrere og mobning. Det er dels hverdagsrealistiske historier, dels fortællinger der i fablens eller eventyrets form formidler bogens budskab, integration og accept af andre.

Flere af historierne fortæller hvordan et smil, en hjælpende hånd eller et fællesskab bygger bro over den kløft, der opstår, når ukendskab til fx traditioner og sprog skaber ubegrundet frygt. Det gælder begge veje både for landets nye indbyggere og for de der er i deres vante omgivelser. Andre fortællinger handler om længsel, en længsel efter en duft eller måske et vindpust, der symboliserer alt det, man har forladt.

Flere fortællinger forklarer letforståeligt, hvorfor nogle mennesker har måttet bryde op fra deres land. Det er ikke nødvendigt at komme fra et fjernt land for at opleve diskrimination, skiller man sig blot en smule ud fra mængden pga. udseende eller en accent, kan det være svært at føle sig helt accepteret. De fleste af fortællingerne er skrevet af velkendte børnebogsforfattere, mens andre er så godt som ukendte i børnelitterær sammenhæng. Til gengæld er det kendte danske illustratorer, der har bidraget med bogens mange illustrationer og den flotte forside

Lektør: Ulla Møller

Ida-Marie Rendtorff E-mail: ida-marierendtorff@hotmail.com Telefon: 22397456